voorafbetalingen

Het belang van voorafbetalingen voor zowel vennootschappen als voor eenmanszaken

5-3-2024
voorafbetalingen

Voorafbetalingen van belastingen zijn belangrijk voor zowel eenmanszaken als vennootschappen om financiële stabiliteit te behouden en onnodige belastingverhogingen te vermijden. In 2024 blijft deze praktijk van belang voor alle belastingplichtigen. Laten we eens dieper ingaan op waarom voorafbetalingen zo essentieel zijn en hoe belastingplichtigen hierop kunnen inspelen.

 

Belastingvermeerdering bij onvoldoende voorafbetalingen

Voor vennootschappen

  • Voor vennootschappen die nalaten voldoende vooraf te betalen, komt er een belastingvermeerdering bovenop hun belastingaanslag. Het vermeerderingspercentage voor onvoldoende voorafbetalingen stijgt in de vennootschapsbelasting van 6,75% (inkomstenjaar 2023) naar 9% (inkomstenjaar 2024, aanslagjaar 2025).
  • Er is geen vermeerdering voor de eerste drie boekjaren van een kleine vennootschap (art. 1:24, §1 tot 6 WVV).  Wel voorafbetalen in dit specifieke geval biedt je evenwel de mogelijkheid om rekening te houden met toekomstige verplichtingen, wat gunstig kan zijn voor je beschikbare liquide middelen.  (zie tip)

Voor eenmanszaken

  • Ook eenmanszaken worden geconfronteerd met belastingvermeerderingen als ze niet tijdig voldoende voorafbetalingen doen.  Het vermeerderingspercentage stijgt binnen de personenbelasting van 4,5% (inkomstenjaar 2023) naar 9% (inkomstenjaar 2024, aanslagjaar 2025).  Wat een aanzienlijke stijging is voor deze belastingplichtigen. 

 

Het beang van tijdige en voldoende voorafbetalingen
Voorkom belastingvermeerdering

  • Door tijdig vooraf te betalen, kunnen belastingplichtigen een belastingvermeerdering vermijden of verminderen. De vermeerdering is niet fiscaal aftrekbaar en kan een aanzienlijke financiële last vormen.

 

Kasstroomvoordeel

 Door tijdig en regelmatig vooraf te betalen, spreiden belastingplichtigen de impact van  de inkomstenbelasting op hun kasstroom.

 

UITERSTE DATUM (BOEKJAAR = KALENDERJAAR)

Voorafbetaling

10/04/2024

12 %

10/07/2024

10 %

10/10/2024

8 %

20/12/2024

6 %

 

Praktische tips voor voorafbetalingen in inkomstenjaar 2024 (aanslagjaar 2025)

  • Begin op tijd met voorafbetalingen om verhogingen te voorkomen;
  • Houd rekening met de uiterste betaaldata en zorg er voor dat je zeker voldoende vooraf betaalt.
  • Bespreek voorafbetalingen met uw accountant om een optimale betalingsstrategie te bepalen.

 

Teveel betaalde voorafbetalingen

Werden de verwachte resultaten niet behaald en heb je teveel vooraf betaald? Zijn de gemaakte voorafbetalingen dan verloren of moet je wachten op het aanslagbiljet om deze gelden terug te vorderen?  Neen, je kan tot 31 maart van het daaropvolgende jaar een bestemmingswijziging van je voorafbetalingen doorvoeren ( wanneer het boekjaar gelijk is aan het kalenderjaar).

Je kan (ev. deels) de voorafbetaling overdragen naar volgend boekjaar en/of vervroegd terugvragen. Een combinatie van beiden, overdragen en terugbetalen, is ook mogelijk. 

 

TIP: Behoud uw financiële reserves en/of uw kasstroom voor uw investeringen of toekomstige projecten

Financier uw voorafbetalingen met een krediet bij uw financiële instelling.  Zo vermijd je niet alleen onnodige belastingvermeerderingen, maar optimaliseer je ook uw reserves en beschikbare kasstroom.  Gelden die je kan gebruiken voor investeringen, projecten, onvoorziene omstandigheden.

Deze financieringen zijn tegen een voordeliger tarief, waarbij je terugbetaling spreidt over 12 maanden.  De betaalde intresten zijn daarenboven fiscaal aftrekbare kosten. Om te profiteren van het fiscale belastingvoordeel van 12% is het raadzaam om vóór het einde van maart je aanvraag bij de bank in te dienen.

 

Laat je bijstaan door uw accountant, belastingadviseur voor een persoonlijke en optimale begeleiding.  Crowe Spark Accountants & Belastingadviseurs kunnen u voorzien van deskundig advies en alle nodige informatie om uw financiën optimaal te beheren.