De lente is in het land en de jaarlijkse vakantieplanningen binnen de ondernemingen worden opgemaakt. Hoe zit dat nu ook weer met dat vakantiegeld en wanneer moet dit betaald worden? We nemen je nog graag een keer mee in de Belgische (complexe) regels rond vakantie en het vakantiegeld.
1. Vakantierechten
In tegenstelling tot veel andere Europese landen, bouwen werknemers in België, zowel arbeiders als bedienden, vakantierechten op in het jaar voordien. Concreet wil dit zeggen dat enkel werknemers die vorig jaar een heel jaar gewerkt hebben, dit jaar recht hebben op 4 weken vakantie.
Een werknemer in België bouwt niet enkel rechten op bij effectieve prestaties maar ook tijdens bepaalde afwezigheden die met prestaties worden gelijkgesteld. De belangrijkste afwezigheden die worden gelijkgesteld zijn de eerste 12 maanden ziekte, moederschapsrust, economische werkloosheid, vakantie, klein verlet, …
Andere afwezigheden zoals tijdskrediet, toegestane onbetaalde afwezigheden, ziekte langer dan 12 maanden of tijdelijk deeltijds werken hebben dan wel weer een negatief effect op de opbouw van vakantierechten en -geld.
2. Vakantiegeld
2.1 Wat is vakantiegeld
Een werknemer die recht heeft op vakantiedagen in 2023, heeft hierdoor ook recht op vakantiegeld. Het vakantiegeld bestaat uit 2 elementen namelijk:
2.2 Wie betaalt het dubbel vakantiegeld?
Bij de uitbetaling van het vakantiegeld bestaat er een belangrijk onderscheid tussen arbeiders en bedienden.
Arbeiders ontvangen hun vakantiegeld van de vakantiekas via de federale uitbetalingsinstelling Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV). Zij ontvangen hun enkel en dubbel vakantiegeld in één betaling met een vakantiecheque. Hierdoor ontvangen zij geen doorbetaling op het moment dat zij vakantie nemen en is er voor deze dagen dus geen loon verschuldigd door de werkgever.
Deze vakantiecheque wordt in de maand mei of juni aan de arbeiders bezorgd door de RJV.
Heb je tussen 1 juni 2022 en 31 december 2022 nieuwe werknemers in dienst genomen die vorig jaar als arbeider gewerkt hebben en nu als bediende werken? Dan dien je dit document op te vragen en aan uw sociaal secretariaat of sociale dienstverrichter te bezorgen. Dit document is noodzakelijk voor de correcte berekening van het vakantiegeld dat je dient te betalen als werkgever in 2023.
Bedienden ontvangen hun vakantiegeld van de werkgever en worden doorbetaald door hun werkgever gedurende de dagen waarop zij vakantie nemen.
Voor uw bedienden dien je dus zelf te voorzien in de betaling. Uw sociaal secretariaat of sociale dienstverrichter zal voor jou de nodige berekeningen maken zodat je het correcte bedrag kan overmaken.
Let wel, ook hier is het van belang dat je als werkgever steeds alle vakantieattesten voor het voorgaande jaar opvraagt bij uw werknemer. Dit zowel voor arbeiders als voor bedienden. Voor de periodes die niet gedekt zijn door een vakantieattest, kunnen geen vakantierechten noch vakantiegeld berekend worden. Deze worden gelijkgesteld met periodes van geen prestaties waarin er geen opbouw voorzien is.
3. Wanneer wordt het dubbel vakantiegeld uitbetaald?
De wet op het vakantiegeld voorziet dat de betaling moet gebeuren op het moment van het opnemen van de hoofdvakantie. Dit is natuurlijk een abstracte formulering en zou kunnen betekenen dat je voor elke werknemer een ander betaalmoment moet voorzien.
In de praktijk voorziet de RJV een betaling tussen 2 mei en 30 juni.
Voor bedienden zien we in de praktijk dat werkgevers ook een betaling voorzien in mei of juni. Er zijn echter ook werkgevers die dit voorzien in april of juli. Dit omdat het grootste deel van het personeel tussen mei – september minstens 2 weken vakantie (hoofdvakantie) neemt. Dit wordt vastgelegd bij de eerste betaling van het vakantiegeld en wordt dan jaarlijks in dezelfde periode herhaald. Weet je niet meer in welke maand je dit betaald? Dan kan je dit terugvinden op de individuele rekeningen of journaalposten van vorig jaar.
Vragen?
Zit je toch nog met vragen over het vakantiegeld, geraak je er niet aan uit, of wens je bijkomend advies over de mogelijkheden om werknemers die geen rechten hebben toch iets toe te kennen, aarzel niet en contacteer ons via [email protected] .
Auteur: Cynthia Smeyers